Kalafior

W sklepach kalafiory są prawie zawsze kremowo-białe, ale uprawiając swoje własne, można cieszyć się także smakiem żółtego, zielonego lub fioletowego. Zajmują one dość dużo miejsca, potrzebują bogatej, głębokiej gleby i wymagają obfitego podlewania, zwłaszcza latem, ale można je uprawiać przez cały rok.

Siew

Rozsiać cienko, na głębokość 2cm w glebie. Rzędy końcowe powinny być oddalone od siebie o 15 cm dla “Mini caulis” lub około 60 cm  dla większych odmian. Przerzedzić siewki do rozstawu końcowego 15 cm w przypadku “Mini caulis” lub 60 cm w przypadku większych odmian. Najlepsze rezultaty daje jednak wysiew na tacach komórkowych przy użyciu dobrego, uniwersalnego kompostu doniczkowego. Ponieważ kalafiory dojrzewają w pośpiechu, należy unikać hodowli zbyt wielu roślin na raz.

Główny okres wysiewu to marzec-maj, choć wczesne plony można uzyskać wysiewając kalafiory pod szkłem w styczniu/lutym lub wysiewając odmiany jesienne w szklarni lub w chłodni.

Rozwój

Kalafiory najlepiej rozwijają się w bardzo żyznej glebie, a dzięki zastosowaniu dobrze zgniłego obornika lub innego nawozu ogólnego, pomogą w rozwoju. Przed posadzeniem należy utwardzić glebę poprzez stopniowe udeptywanie.

Jeśli wzrost jest kontrolowany, to w każdej chwili podczas rozwoju, wytwarzają one małe, zdeformowane główki. Aby uniknąć problemów, należy dobrze podlewać rośliny na dzień przed przesadzeniem i zrobić otwór wystarczająco głęboki, aby utrzymać roślinę z najniższymi liśćmi na poziomie ziemi. Ten otwór należy wielokrotnie wypełniać wodą. To sprawi, że roślina będzie przebywać w wilgotnej ziemi. Wzmocnij glebę bardzo dobrze przy korzeniach.

Odmiany letnie i jesienne należy sadzić w rozstawie 60 cm, natomiast zimowe w około 75 cm.

Przy suchej pogodzie dobrze nawadniać, podlewając co 10 dni, a następnie zastosować odpowiednią ilość wody, aby dokładnie zmoczyć strefę korzeniową. Gdy rośliny dobrze rosną, należy dodać 30 g na metr kwadratowy wysokiego nawozu azotowego, takiego jak siarczan amoniaku, aby przyspieszyć wzrost i tworzenie się skrzepu.

Powszechne problemy

Kiła kapusty: Korzenie stają się spuchnięte i zniekształcone, a liście przybierają blady, żółty kolor i łatwo więdną. Rośliny mogą obumrzeć.

Środek zaradczy: Należy poprawić drenaż i dodać wapna, aby gleba była bardziej alkaliczna. Nie należy sadzić w zanieczyszczonej glebie.

Więcej informacji o kile kapusty znajdziesz tutaj – kiła kapusty

Ptaki: Ptaki, zwłaszcza gołębie, mogą powodować szereg problemów, w tym wyjadanie sadzonek, pączków, liści, owoców i warzyw.

Środki zaradcze: Chronić rośliny przed ptakami, przykrywając je siatką lub włókniną. Strach na wróble i mechanizmy płoszące ptaki działają przez pewien czas, ale najbardziej niezawodną metodą ochrony jest pokrycie roślin siatką ogrodniczą.

Więcej na temat ochrony kalafiorów przed ptakami znajdziesz tutaj – gołębie

Gąsienice: Gąsienice żywią się kapustnymi. Zwykle są widoczne, a jeśli nie, to widać dziury w liściach, które robią. Będą też wbijać się w rdzeń kapusty.

Środek zaradczy: W łagodnych atakach, lub jeśli masz tylko kilka roślin, możesz uda się zebrać wszystkie gąsienice. Delikatna siatka (5-7 mm) zapobiega składaniu jajek przez owady.

Więcej o gąsienicach dowiesz się po przejściu dalej – gąsienice

Zbiory

Rozpocznij cięcie, gdy główki są już twarde; gdy różyczki zaczną się rozdzielać, jest już za późno.

Odmiany

“Cheddar’AGM”: Ma pomarańczowo-żółte główki kwiatów.

“Graffiti’AGM”: Ma głębokie fioletowe główki.

“Clapton”: W przypadku dużych, białych główek jest to zbiór od lata do późnej jesieni.