Jak przygotować tempurę?
Jeśli jesteś miłośnikiem sushi, prawdopodobnie próbowałeś tempury. Przepis ten stał się jednym z najbardziej pożądanych japońskich dań na całym świecie, a jego smak jest w stanie oczarować nawet najbardziej wyrafinowane podniebienie. Mimo że przygotowanie tempury jest dość proste, wymagane są pewne umiejętności kulinarne, aby efekt końcowy był chrupiący i delikatny.
Czym dokładnie jest tempura?
Tempura to japoński sposób panierowania potraw, które są pokrywane cienką warstwą mąki, a następnie smażone w głębokim tłuszczu. Chociaż tę technikę kulinarną przypisuje się Japończykom, uważa się, że jej początki sięgają XVI-wiecznej Europy. Różne badania twierdzą, że żeglarze z Portugalii wprowadzili tę technikę do Japonii w wyniku podróży morskich z Portugalii do Azji.
Pierwotnie przyrządzanie tempury było tajną sztuką kulinarną, ale z biegiem lat została ona włączona do świata profesjonalnej gastronomii. Do tego stopnia, że dziś często można spotkać kucharzy specjalizujących się w tempurze, którzy nawet popisują się swoimi umiejętnościami przygotowując to danie przed gośćmi.
Tempura jako technika zaprawiania
W gastronomii istnieją różne techniki panierowania, inne niż tempura. Można powiedzieć, że prawie każda kultura ma swoją własną technikę przyrządzania tempury. Tempura różni się tym, że jest to cienkie, chrupiące ciasto, które jest wykonane z jajka, mąki i zimnej wody. Istnieją jednak pewne wariacje, w których kucharze mieszają mąkę ryżową lub kukurydzianą z mąką pszenną.
Należy również zauważyć, że technika ta jest stosowana głównie do warzyw i owoców morza, ale może być również stosowana do różnych rodzajów sushi. Tej techniki nie należy mylić z innymi technikami ciasta, takimi jak ciasto Orly, w których używa się piwa lub drożdży, uzyskując w ten sposób bardziej puszysty rezultat. Innym rodzajem ciasta, z którym tempura jest często mylona, jest tak zwane „ciasto rzymskie”. W tym przypadku, jedzenie jest najpierw zanurzane w mące, a następnie w jajku, bez wcześniejszego przygotowania ciasta.
Jak je się tempurę w Japonii?
W kuchni japońskiej tempura jest częścią menu, które serwowane jest głównie na kolację. To menu składa się z różnych rodzajów dań, które są głównie warzywami, ale czasami mogą zawierać ryby.
Jak przygotować tempurę?
Chociaż przygotowanie ciasta jest proste, należy pamiętać o następujących wskazówkach podczas przygotowywania tego ciasta:
- Upewnij się, że składniki ciasta są wystarczająco zimne.
- Uważaj, aby nie rozmieszać zbytnio ciasta.
- Upewnij się, że olej, w którym będziesz smażył ciasto, ma odpowiednią temperaturę (np. 180°C).
- Smaż potrawy powoli, ponieważ dzięki temu temperatura oleju nie będzie się zmieniać.
Przyrządzając tempurę, pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest przygotowanie ciasta. W tym celu należy zmieszać 1 żółtko, 60 gramów mąki pszennej, 30 gramów mąki kukurydzianej, 5 gramów cukru i 5 gramów soli z 20 szklankami lodowatej wody. Następnie trzeba wymieszać wszystko razem widelcem.
Pamiętaj, że tempura jest używana głównie do warzyw, owoców morza i oczywiście sushi. W przypadku robienia tempury warzywnej, musisz upewnić się, że pokroiłeś warzywa na kawałki wielkości kęsa. Do najczęściej stosowanych należą: marchew, cukinia, dynia i słodki ziemniak. Kiedy już obtoczysz jedzenie w cieście tempura, następnym krokiem jest usmażenie go. Na koniec, za pomocą chłonnego papieru lub przy użyciu siatki, usuń nadmiar oleju z tempury.
Zobacz także: Wejdź na stronę https://goldsushi.pl/sushi-bielany/ i dowiedz się więcej o najciekawszych zestawach sushi w Warszawie.